Ana içeriğe atla

İtalyan Pizza Tarifi



Pizza dediğin çıtır çıtır olacak, diyenlerdenseniz bu tarifi deneyin derim. Çok uzun zaman önce keşfettiğim, bir çok defa denediğim, muhteşem olma garantisi vaad ettiğim tarifimi sizlerle paylaşmaya karar verdim, denemesi bedava efenim: )

İnstegram'da bir iki kere yaptığım pizzanın fotoğrafını paylaşmıştım, tarifini isteyenler olmuştu. Ha bugün ha yarın derken yazamadım, Okan abi de (kendisi yöneticim olur, bu vesileyle kendisine selam yolluyorum :) ) benden pizza hamuru tarifi isteyince dedim bu tarifi saklamak ayıp, siz sevgili takipcilerimle tarifi tez elden paylaşayım istedim. Bu akşamki yemek ne yapsam? seasından da böylece kurtulmuş oldum : )

Pizza Hamuru Malzemeleri:

  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 su bardağı ılık su
Pizzanızı neli isterseniz yapabilirsiniz, tabi ben kendi tarifimi yazıyorum.

Pizza üzeri için malzemeler:
  • 5 adet çeri domates (2 orta boy da olur)
  • 2 yemek kaşığı zetin yağı
  • karabiber
  • kekik
  • fesleğen
  • 1 diş sarımsak
  • Taze kaşar (Mozarella daha güzel olur ama ben bugün bulamadım)
  • Dilim siyah zeytin
  • Sucuk
Yapılışı:
  • Derin bir kaba un, tuz, şeker, zeytin yağı ve mayayı ekliyoruz. Bir bardağın içine yarısından fazlası oda sıcaklığında, kalanına kaynamış suyu ekleyip (su çok sıcak olursa hamurun toplanması zor oluyor) karışımın üzerine ekliyoruz.
  • Hamur karışımını biiir güzel karıştırıyoruz. Hafif hafif toplanmaya başlayınca, tezgahın üzerinde alıyoruz. 10-15 dakka boyunca pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. (en sevdiğim kısmı bu olabilir, hamurla oynamak beni resmen rahatlatıyor : ))
  • Hafif ele yapışan bir hamur elde ediyoruz.  İlk başlarda bu hamur toplanmayacak sanıp biraz daha un koymak isteyebilirsiniz (yoğurmaya devam edin, pes etmeyin), tarife tam sadık kalırsanız ekstra un eklemeye gerek kalmayacaktır. Bir süre sonra hamurun toparlandığını göreceksiniz ve mutlu olacaksınız!
  • Güzelcene yoğurduğumuz pürüzsüz hamurumuzu kabımıza alıyoruz. Üzerine ıslak bir tülbent örtüp, fırında 40 dakika kadar bekletiyoruz (fırın açık olmayacak tabi : ) karanlık olmasından dolayı fırını tercih ediyorum).
  • 40 dakika sonra hamurun iki katına çıktığını görecekseniz, pofur pofur …
  • Yaklaşık olarak 700 gr bir hamur elde ediyoruz. Ben bunu dört eşit parçaya bölüyorum. Her biri 175 gr lık hamur bezeleri elde ediyorum. Siz pizzanızın büyüklüğünü nasıl isterseniz ona göre parçalara ayırırsanız.
  • İki parçası ile pizza yaptım geri kalanını buzluğa attım. İstediğiniz zaman çıkarıp beş dakikada çözülüp pizza yapabilirsiniz.
  • Her bir pizza bir orta boy ebadında oluyor.
  • Bezelerimi kuru tezgahıma alıyorum, tezgahı çok çok az unlayıp yuvarlak bir hamur açıyorum. Ben ince hamur sevdiğimden, hamuru incecik açmaya çalıştım. Çok mu ince oldu acaba diye düşünmeyin açtıktan sonra hamur kendini bir parça topluyor (bunu göz önünde bulundurup ona göre açın).
  • Hamurumuz hazır, artık pizzanızı neli isterseniz yapabilirsiniz.
  • Pizza sosu için; iki yemek kaşığı zeytinyağını tavaya koyuyoruz. Bir diş sarımsağı ince ince doğrayıp tavaya ilave ediyoruz. Sarımsak o muhteşem kokusunu vermeye başlayınca, kabukları soyulmuş rendelenmiş domatesi, biraz karabiber, kekik ve fesleğeni ekliyoruz. Bu muhteşem karışımı azcık daha sote ettikten sonra ocağı kapatıyoruz.
  • Hamurun üzerine domates sosumuzu güzelce sürüyoruz. Sonrasında rendelenmiş kaşar peyniri  ve diğer malzemeleri de ekleyince pizzamız pişmeye hazır hale gelmiş oluyor.
  • Şimdi efendim pizzanın hamuru kadar pişirilmesi de çok önemli. 15-20 dakika önceden, fırının turbosunu da açarak 250 dereceye getirdim. 
  • Teflon tepsinin (teflon tepsi kullanırsanız yapışma sorunu olmuyor) içerisinde tam tamına 6 dakika pişirdim. Daha fazla tutarsanız yanabilir, zira oldukça yüksek bir ısı...
  • Pizzayı fırından alıyoruz. Afiyet bal şeker olsun, iyi eğlenceler :)
  • Yorumlarınızı bekliyorum...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mad Sea Beach Hotel

Mad Sea Beach Hotel, hayallerin gerçeğe dönüşemeyeceği yer :) Daha otele henüz girmiştikki, avazı çıktığı kadar bağıran bir kadın sesi bizi karşıladı (bu kadın sesini iki gün daha duyacağımızdan habersizdik). Resepsiyona gittik, bu yüksek sesli kadın, otel personeli oluyor kendisi, gelen müşterileri bildiğin azarlıyor. Yok efendim erken rezarvasyon yapan istediği odayı kaparmış, oda seçimi mümkün değilmiş bir sürü gürültü patırtı... Bu sırada bizim gelmemiz falan kadının umrunda değil, hoş geldiniz merhabalar falan bunlar zaten yok. Biraz daha tartıştıktan sonra, asık bir suratla isimlerimizi sordu, kimlik vs diğer çifti orada kaderine mahkum bırakıp, bize odamızı gösterdi. Odaya girer girmez, çok uzun süredir havasız kalmadan ötürü, çok fena bir koku karşıladı bizi. Odanın fotoğraflarla ilgisi yok, fotoğrafları sanırım balık gözü lensle çekmişler :) Daha böyle etrafa bakınıyordukki, o muhteşem ses yine avazı çıktığı kadar bağırmaya başlamıştı, gelen bir başka iki çiftle kavgaya tutuş…

Cevizli Tarçınlı Havuçlu Kek

Yıllarca havuçlu kek mi olur yahu diyip durdum, inadımdan da hiç yemeyi denemedim. Taaki bu kek börek işlerine merak sarana kadar... Annemin en sevdiği kektir, havuçlu kek yapsana ısrarlarına dayanamadım ve İnternet'ten bulduğum bir tarife göre yaptım. Tek kelimeyle mükemmel bir lezzet. Böylece ilk yediğim havuçlu kek, kendi yaptığım kek oldu :) Mükemmel olmuştu olmasına ama bir Starbucks'ta yediğim havuçlu kek değildi. İnat ettim araştırdım, aradım taradım çok çeşitli Sturbucks havuçlu kek tarifi buldum. En aklıma yatan tarifi denedim, fena olmadı.

Bir şeyler rendelerken sürekli olarak elimi kesdiğim için annem kıyamamış bana bir rende makinası almış. Aslında sadece rende yapmıyor bir çok şey kesip doğruyor. Öncelikle çok gerekli bir alet olmadığını düşünsem de kullandıkça oldukça pratik ve işlevsel olduğunu anladım. Bahsi geçen alet, Moulinex'in fresh express'i... Yanında bir de 50 pratik tarif kitabı var. Birazcık göz atma fırsatım oldu gerçekten pek pratik tarifler…

Şam Kurabiyesi

Geçen gün ofisteki kafede bir kurabiye yedim aklım kurabiyede kaldı. Gerçi adı Şam Kurabiyesi ama tadı görüntüsü bildiğin kek :) Biraz araştırma yaptım baya bilinen, sevilen, popüler bir kurabiyeymiş, bu zamana kadar hiç duymamış olmama şaşırdım. Dün gece yapacaktım ama evde hiç birşey olmayınca bu geceye kaldı. Lezzeti nasıl mı oldu? nasıl desem hmmm harika :)


Malzemelerimiz şöyle; 100 gr margarin3 adet yumurta1,5 su bardağı şeker2,5 su bardağı un2 yemek kaşığı yoğurt1 paket kabartma tozu1 paket vanilya1 adet limonun rendesiyarım adet limon suyuyarım çay kaşığı tuzYapılışı: Margarin, şeker ve yumurtayı mikserle köpük köpük olana kadar yüksek devirde iyice çırpıyoruz. Ardından bütün malzemeleri ekleyip mikserle karıştırmaya devam ediyoruz. Kalıplara döküyoruz, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.